informacja od wychowawcy: Informacja dla uczniów kucharz kl.III
plan lekcji: plan
TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z TOWAROZNAWSTWEM:
- Materiał do zaliczenia u M.J
Witam Serdecznie! Tutaj znajdziecie informacje n/t zaliczenia przedmiotu:Harmonogram pracy(M.J)
Zakres 1(20.04.2020): 1.Charakterystyka deserów.
Materiał na drugi tydzień kursu (27.04-01.05.20). Zakres 2 :
2.Ocena i technologia sporządzania wybranych wyrobów ciastkarskich(MJ) termin do 01.05.2020
Materiał na trzeci tydzień kursu (04.05-08.05.20).
Zakres 3: 3.Napoje zimne i gorące_MJ_ termin do 08.05.2020
Materiał na czwarty tydzień kursu (11.05-14.05.20)
Zakre 4: 4.Potrawy półmięsne oraz jarskie(MJ) termin do 14.05.2020
- Materiał do zaliczenia u B.K
Witam Was serdecznie w III klasie, mam nadzieję że wszystkich w dobrym zdrowiu i gotowych do działania. W tym roku podzieliłam materiał na 5 zadań, które są warunkiem zaliczenia realizowanego przeze mnie materiału w ramach przedmiotu Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Materiał sukcesywnie będę udostępniała na stronie. Bardzo proszę regularnie sprawdzać informacje umieszczane na stronie CKZ w Kluczborku, a w przypadku pytań i wątpliwości konsultować się ze mną kedzia.barbara@ckzkluczbork.edu.pl .
Powodzenia 🙂
Zadanie numer 1
Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Zupy_całość . Zapoznaj się z treścią i odpowiedz na pytania zawarte w test wiedzy. (Po wypełnieniu testu kliknij Prześlij wówczas automatycznie trafi do mnie. Test wykonujesz raz.). Termin realizacji do 24 kwietnia.
(Utrwal wiadomości na temat zup i ich ekspedycji uruchamiając prezentację: http://scholaris.pl/zasob/60097?bid=0&iid=&query=zupy&api= )
Zadanie numer 2
Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Sosy gorące i zimne. Zapoznaj się z treścią i odpowiedz na pytania zawarte w teście wiedzy. Termin realizacji do 24 kwietnia.
Zadanie numer 3
Proszę pobrać materiał dydaktyczny: zakąski_I oraz zakąski_II oraz zakąski_III Zapoznaj się z treścią i odpowiedz na pytania zawarte w teście wiedzy. Termin realizacji do 1 maja.
(Utrwal wiadomości na temat zakąsek i ich ekspedycji uruchamiając prezentację: http://scholaris.pl/zasob/60016?bid=0&iid=&query=zak%C4%85ski&api= )
Zadanie numer 4
Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Planowanie posiłków. Zapoznaj się z treścią i odpowiedz na pytania zawarte w teście wiedzy. Termin realizacji do 6 maja.
Dla zainteresowanych: Planowanie posiłków w pandemii.
Proszę pobrać materiał dydaktyczny: Dieta łatwostrawna. Zapoznaj się z treścią i odpowiedz na pytania zawarte w teście wiedzy. Termin realizacji do 8 maja.
Dla zainteresowanych: Jedzenie emocjonalne podczas pandemii
Zadanie numer 5
Przeanalizuj materiał dotyczący Kuchni polskiej i innych narodów, ze strony nr 530 – 552 podręcznika Anny Kmiołek, Sporządzanie potraw i napojów. Część 2 . Możesz skorzystać z innych dostępnych Ci źródeł, a następnie prześlij odpowiedzi na pytania dotyczące kuchni śląskiej umieszczone w formularzu. Termin realizacji do 13 maja.
Uruchom prezentację na temat kuchni staropolskiej i regionalnej (gdańskiej, kaszubskiej) http://scholaris.pl/zasob/49306?bid=0&iid=0&query=kuchnia+&api=
DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA W GASTRONOMII:
- Materiał do zaliczenia u J.U
- Zakres I
- Zakres II Urbanowicz
- Planowanie, Biznesplan
- Zakładanie firmy
- Zakres III Urbanowicz
- Charakterystyka usług gastronomicznych i ich planowanie
- metody i techniki obsługi
- Zakres IV Urbanowicz
- kalkulacja kosztów
- promocja
JĘZYK OBCY W GASTRONOMII:
- Materiał do zaliczenia u E.S